Citronparfait

Gjorde min första till nyårsafton 2009-2010 då ICA hade med receptet i sin Buffé. Jag tror halva Sverige gjorde den då eftersom grenadinen var slut överallt det året. Så fräsch och god!

Jag tyckte dock att det blev väldigt sött med grenadinsirapen så till det andra jag har gjort har jag endast haft exotiska frukter till. En hit!



Citronparfait
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl färskpressad citronjuice
finrivet skal av 2 citroner
5 dl vispgrädde

Grenadinsirap
1 citron
3 dl Grenadine (alkoholfri drinkmix, finns i välsorterade matbutiker)
1 stort granatäpple

Gör så här:
Citronparfait:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt. Blanda i citronjuice och skal.

Vispa grädden. Blanda den med äggvispet. Skölj en form (ca 1 1/2 liter, för 6 port) med kallt vatten, använd en kak-, bröd- eller parfaitform. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ i frysen i minst 6-8 timmar.

Grenadinesirap:
Ta ut långa skalstrimlor från citronen med ett ciseleringsjärn eller skala med potatisskalare och skär i tunna strimlor. Se till att inte få med något av det vita från skalet.

Koka upp grenadinemixen och lägg i skalremsorna. Låt småkoka i ca 5 minuter. Plocka upp skalremsorna med en gaffel och spara till garnering. Fortsätt koka såsen till en sirapsliknande konsistens.

Skär granatäpplet i hälften och bryt det i mindre bitar. Pilla ut kärnorna mellan de tunna hinnorna. Blanda kärnorna med grenadinesirapen.

Vid servering:
Ta ut parfaiten ur frysen och ställ i kylen i 30 minuter. Skölj utsidan av formen med lite varmt vatten och stjälp upp parfaiten. Garnera med röda skalremsor och servera med grenadinesirapen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0