Citronparfait

Gjorde min första till nyårsafton 2009-2010 då ICA hade med receptet i sin Buffé. Jag tror halva Sverige gjorde den då eftersom grenadinen var slut överallt det året. Så fräsch och god!

Jag tyckte dock att det blev väldigt sött med grenadinsirapen så till det andra jag har gjort har jag endast haft exotiska frukter till. En hit!



Citronparfait
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl färskpressad citronjuice
finrivet skal av 2 citroner
5 dl vispgrädde

Grenadinsirap
1 citron
3 dl Grenadine (alkoholfri drinkmix, finns i välsorterade matbutiker)
1 stort granatäpple

Gör så här:
Citronparfait:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt. Blanda i citronjuice och skal.

Vispa grädden. Blanda den med äggvispet. Skölj en form (ca 1 1/2 liter, för 6 port) med kallt vatten, använd en kak-, bröd- eller parfaitform. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ i frysen i minst 6-8 timmar.

Grenadinesirap:
Ta ut långa skalstrimlor från citronen med ett ciseleringsjärn eller skala med potatisskalare och skär i tunna strimlor. Se till att inte få med något av det vita från skalet.

Koka upp grenadinemixen och lägg i skalremsorna. Låt småkoka i ca 5 minuter. Plocka upp skalremsorna med en gaffel och spara till garnering. Fortsätt koka såsen till en sirapsliknande konsistens.

Skär granatäpplet i hälften och bryt det i mindre bitar. Pilla ut kärnorna mellan de tunna hinnorna. Blanda kärnorna med grenadinesirapen.

Vid servering:
Ta ut parfaiten ur frysen och ställ i kylen i 30 minuter. Skölj utsidan av formen med lite varmt vatten och stjälp upp parfaiten. Garnera med röda skalremsor och servera med grenadinesirapen.


Ida 4 år

När jag ändå är i farten med dotterns födelsedagstårtor så lägger jag nu ut hennes 4-årstårtor.



Chokladbottnar
Mosade hallon
Choklad- och vaniljkräm
Spacklade och dekorerade med SP


Ida 5 år

Igår fyllde min älskade dotter 5 år. En hel hand :-) Det blev mimmikalas med massor av kompisar och självklart hade jag gjort 2 tårtor. Ida ville ha Mimmitårtor.

Grattis igen min älskling!





Ljusa bottnar
Hallon- och jordgubbsmousse
Färska hallon
Fluff av Ahlgrens bilar
Spacklad med grädde
Täckt och dekorerad med SP



 

Chokladbottnar
Hallon- och jordgubbsmousse
Fluff av banana skids
Spacklad med grädde
Täckt och dekorerad med SP, floristtråd och glitter"gummi"papper




Cake pops

Jag gjorde några cake pops till julen 2010. Rudolf med röda mulen och hans vänner :-)



Pepparkaka och philadelphia


Kärleksmums

.. Mockarutor, chokladrutor.. Kärt barn har många namn!

Detta recept har jag fastnat för. Mjuka och saftiga kärleksmums.

Min dotter är inte jätteförtjust i kokos som det ska vara på, så ibland hittar vi på andra roliga saker att strö över glasyren.



Kakan
150 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl

Glasyr
50g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering
1-2 dl kokosflingor (eller annat fint)

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.

2. Smält smöret/margarinet och låt svalna.

3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.

4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig.

6. Vispa snabbt ihop med elvisp.

7. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret.

8. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

9. Häll och bred ut smeten i formen.

10. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

11. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.

12. Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan.

13. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.

14. Vispa till en jämn smet.

15. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.

16. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.

17. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat


Bästa tårtbotten

Efter ett misslyckat försök med egen tårtbotten har jag testat ett annat recept och kommit fram till att de verkligen var toppen :-)

Hittade detta hos www.mycakes.se

LIKA DELAR!



Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2½ tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen). Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten tar då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 1/3 dl potatismjöl.

Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

Grädda kakan enligt:
2 ägg - 20 minuter
3-4 ägg - 25-30 minuter
5-6 ägg - 35-40 minuter
Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund






Barrys cheesecake



Till botten
10 st digestivekex (jag brukar ta hälften pepparkaka)
100 g smält smör

Till första fyllningen
400 g philadelphiaost
3 st medelstora ägg
1.5 dl socker

Till översta lagret
4 dl crème fraiche (ej lätt)
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker

Gör så här:
1.
Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten.

2.
Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.

3.
Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.

4.
Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.

5.
Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.

6.
Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.

7.
Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.

8.
Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.


Pudrad citronkaka



Egentligen heter dessa Pudrade citronrutor, men eftersom jag gjorde den i en rund form med löstagbar kant så blev det en hel kaka att skära ut små tårtbitar ifrån.

Underbar att äta i sommarvärmen skulle jag tro. Jag gjorde denna till min födelsedag i mars.

Deg 
2,5 dl  vetemjöl 
0,5 dl  strösocker 
1 tsk  vaniljsocker 
150 gram  smör

Citronkräm 
3 st  ägg 
1 st  citron(er) 
0,5 dl  vetemjöl 
2 dl  socker

Garnering 
florsocker

Gör så här:

Gör gärna den spröda degen i en matberedare. Mät upp vetemjöl och strösocker tillsammans med vaniljsocker i apparatens skål. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop till en deg.

Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (gärna med löstagbar botten) ca 20x25 cm stor. Eller som jag gjorde i en rund form på 22 cm. Grädda mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 15 minuter.

Vispa under tiden ägg och strösocker rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, rivet skal av citronen samt saften . Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 8-10 minuter eller tills den precis har stannat.

Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade varma kakan och låt den sedan kallna helt. Lyft upp kakan ur sin form och skär den i 4x4 cm stora rutor. Eller så skär du ut små tårtbitar.

Servera gärna med färska jordgubbar!
NJUT! Den är verkligen otroligt god.

Silltårta

Till varje midsommar gör jag en silltårta. Så enkelt och så gott!





Botten
200 g kavring
75 g smör

Fyllning
1 burk matjesill (à 200 g)
3 gelatinblad
1 rödlök
1 burk kesella (10 %)
3 dl gräddfil
1 msk sillspad
1 dl finskuren gräslök
svartpeppar

Gör så här:
Botten:
Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda med smulorna. Täck bottnen på en form med löstagbar kant med blandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.

Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet.

Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kesella, gräddfil, sillspad och peppar.

Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.


Red Velvet Cake

Fastnade för den fina bilden i ICAs Buffé en varm sommardag och gjorde denna tills min pappa fyllde 55år. En av mina favoriter. Den är otroligt saftig och god!



Kaka
smör eller ströbröd till formen
3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1 msk röd karamellfärg

Cream cheese frosting
600 g färskost (philadelphiatyp)
4 1/2 dl florsocker
3 msk färskpressad limejuice
1/2 msk rivet skal av lime

Till garnering
1 liter rensade jordgubbar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.

  1. Kaka: Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
  2. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.
  3. Cream Cheese Frosting: Vispa ihop ingredienserna till frostingen. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering.
  4. Skär kakan i 3 delar. Bre lite mer än 1/3 av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, lite mindre än 1/3 runtom. Ställ in i kylen ca 30 minuter för att stelna. Ta ut och bre på resten av frostingen. Garnera med jordgubbarna.

Avslutning på förskolan

Då min dotter bytte förskola så gjorde jag en tårta till personalen. Allt gjort på fri hand, förutom blommor av utstickare och färdigköpta figurer.



Chokladbottnar
färska hallon
Choklad- och vaniljkräm
Spacklad med chokladsmörkräm
Täckt med SP


Ida 3 år

Mina allra första tårtor med motiv på gjorde jag till min dotters 3-årskalas. Helt utan verktyg (förutom utstickare för blommorna). Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd då :-)





Hello Kitty

Ljusa bottnar
Vit chokladmousse
Mango- och passionsmousse
Bitar av mango och färsk passion

Musse

Ljusa bottnar
Vit chokladmousse
Hallonmousse
Färska hallon

Båda tårtorna är spacklade med smörkräm och täckta samt dekorerade med SP


Hallonpaj med kokos och ingefära

Denna paj är helt förtrollande god. Jag hittade receptet på baksidan av ICAs frysta hallonpaket.



Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör eller margarin
1 ägg

Fyllning
50 g smör eller margarin
1 dl socker
½ påse riven kokos, ca 3 dl
1 ägg
1-2 msk färskriven ingefära
250 g frysta hallon

Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader, ca 10 min.

Smält matfettet till fyllningen. Tillsätt socker, kokos, ägg och ingefära.
Fördela de frysta hallonen i pajskalet och bred kokossmet över.

Grädda mitt i ugnen i 12 min.
Servera pajen lätt avsvalnad med vaniljglass till.


Smörgåstårta


Chokladpannacotta halloween

Till Alla helgons dag hade jag middagsgäster hemma, till dessert fick det bli en god chokladpannacotta med blod och hjärnor ;) Dekoration av riven choklad, hallon, en godishjärna och remi kaka med marsipankors som gravsten.



5-6 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång (eller 0,5 tsk vaniljsocker eller 0,25 tsk äkta vaniljpulver)
0,5 dl kakao
3 st gelatinblad

Gör så här:
Häll grädden i en kastrull. Häll i sockret. Häll eller lägg antingen i snittad vaniljstång med urskrapade frön, vaniljpulver eller vaniljsocker.

Häll i kakaopulvret. Vispa till en jämn smet. Lägg gelatinbladen i blöt.

Låt chokladblandningen koka upp, rör om och låt putta 1-2 minuter och ta sedan direkt av den från plattan. OBS! Var försiktig, tänk på att grädde liksom mjölk lätt kokar över så gå inte ifrån spisen!

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dem i kastrullen och vispa runt lite så de smälter. OBS! Kastrullen måste ha tagits bort från plattan när detta görs för det får inte koka.

Häll upp i portionsglas.

Ställ kallt i minst 2 timmar så att pannacottan stelnar.

Dekorera med t.ex. riven choklad, siktad florsocker, hallon eller blåbär, citronmeliss, syltade apelsinskal, strössel.

Servera, ät och njut!


RSS 2.0